Élet a Menedék Fiúotthonban

Fiúotthon

A hajléktalanok között eltöltött több éves munkám és szolgálatom során rá kellett döbbennem arra, hogy a hajléktalanná válás oka alapvetően Bibliánkban az 1Móz. 3,1-24 van leírva. Magának a bűnesetnek a lényege pedig nem egy közönséges gyümölcslopás, hanem az Isten iránti bizalmatlanság és hitetlenség. A bűn a szabad és felelősnek teremtett ember lázadása Ura és Teremtője ellen. Felborult a teremtés rendje: megromlott az embernek az emberhez való viszonya és megromlott az embernek a teremtett világhoz való viszonya is. Ez abban jelentkezik, hogy az ember legbensejében örökre magányos, az erősebb elnyomja a gyöngét, kizsákmányolja és uralkodik rajta.

E néhány bevezető gondolat után rátérnék az Otthon bemutatására. Családi ház jellegű épületben három négy ágyas szobában tizenkét fiatal felnőtt elhelyezésére van lehetőségünk. A családi otthon jellegének megfelelően konyha közös étkezővel, hideg – meleg víz, fürdőszoba zuhanyzóval, önálló wc-vel, központi fűtéssel. Az otthon célja a hajléktalan férfiak teljes embert érintő megsegítése, a hajléktalanság gyökérproblémáinak kezelése. Az ellátottak kezelésében legfontosabb munkamódszereink a leresztyén lelkigondozás és a keresztyén értékek jellemformáló hatása. Szinte minden fiatal úgy kerül be az Otthonba, hogy nincs munkahelye és különösebb elképzelése a jövőről. Sokan dolgozni sem szeretnek. Pedig a bibliai teremtéstörténet éppúgy mint a negyedik parancsolat a munkát a Teremtő Isten rendelésének fogja fel.

Örömmel jelenthetem ki azonban, hogy jelenleg az Otthonban lakó fiatalok mindegyike vagy tanul, vagy dolgozik. Isten segítségével nevelő és oktató munkánk során sikerült őket helyes irányba befolyásolni. Szép példája ennek az is, hogy az elmúlt nyáron önként már jónéhány szombatjukat felajánlva minden lakó reggeltől estig segített az udvaronkon leomlott támfal újjáépítésében. (Ugyanis az épület egy hegyoldal tövében fekszik, és egy tavaszi esőzés során földcsuszamlás következtében bedőlt a régi támfal.) Ennek a romhalmaznak az eltakarítása, az új támfal alapjainak megvetése, valamint felépítése bizony komoly erőfeszítéseket igényelt mindenkitől, aki az építkezésben részt vett. Többen főállásuk mellett szabadidejükben plussz fizetésért házaknál is vállalnak munkát (pl. Kerti munka, földterítés, lakókonténer javítás, kifestés).

A munka folyamatában azonban nem mindegy, hogy a szabadidejét milyen módon tölti ki az ember. A keresztyén ember munkát, szabadidőt és játékot egyaránt Isten kezéből vesz és hálaadással élhet vele. Isten minden teremtményét részesíteni akarja a munka mellett a felüdülésben is. Fiataljaink nagy része rendelkezik kerékpárral, van, aki a munkahelyére is ezzel jár. Viszont sportolásként is szívesen bicikliznek órákhosszat, napi több tíz kilómétert is megtéve. Nyáron bakancstúrán vettek részt egy hétvégén Bakonycsernyén járva, ahol a természet szépségei közepette adhattak hálát Istennek.

Fontos program az Otthonban a hetente megrendezett Teaklub. Itt az újonnan érkezett fiataloknak nyílik lehetőség a Bibliával való megismerkedésre, valamint hívő fiataloknak a hitben való növekedésre. Ezen a programon nem csupán az otthonlakók vesznek részt, hanem az utcáról is bejöhet bárki, aki egy jó beszélgetésre, közösségre vágyik. Egy kis szeretetvendégség keretében teával és szendviccsel is megkínáljuk a résztvevőket. Vasárnaponként a lakókkal együtt részt veszünk a Budafoki Baptista Gyülekezet istentiszteletén.

A mindennapok folyamán a vacsora vált főétkezéssé az Otthonban, ugyanis a munkából és képzésekről a fiúk délután érkeznek haza általában, szerény kis vacsorájukat közösen készítik el. Az étkezőben egy nagy asztal körül ülve vacsora előtt hálát adunk Istennek az aznap történtekért, a táplálékért, a fedélért a fejünk felett stb., majd elfogyasztjuk a vacsorát.

Este – ha már tisztaság és rend uralkodik a házban – keresztyén filmek mellett lehetőség nyílik más, lelkileg építő filmek megtekintésére is a tévében. Takarodó 22.00-kor van, ezt igyekszünk pontosan betartani, hiszen másnap kipihenten, frissen lehet eredményesen dolgozni, tanulni, az új lehetőségeknek és kihívásoknak megfelelni. S Isten segítségével csak így nyílik remény arra, hogy a hátrányos helyzetükből, valamit a hajléktalanság kátyujából valaha is kikerüljenek.

Vasas László