Gyümölcsök

Októberben két ellátottunk tett sikeres vizsgát erdészeti szakmunkás képzésen. Közmunka programban hárman dolgoznak, állandó bejelentett munkahelye hat embernek van, folyamatos alkalmi munkában pedig négyen vesznek részt. Többen rendszeresen segítenek a Menedékváros napi életében is, valamint környezetünk tisztán és rendben tartásában.

Nagyon büszkék vagyunk az „előre haladni akaró” ellátottjainkra. Az egyikük életében zajló jelentős változást szeretnénk röviden elmesélni:

Mária roma származású, 1964-ben született. 13 évesen kezdett iskolába járni, mert a szüleit korán elveszítette és négy kisebb testvérét neki kellett nevelnie. 1993-ban ment férjhez. A házasságában hat gyermeke született, négy fiú és két lány. A férje a házasságukat nem tartotta becsben, durván bánt feleségével, és mindig voltak mellette barátnői. Mária nyolc évvel ezelőtt a szülési depresszió elmaradt kezelése és férje hűtlenségei miatt súlyos lelki traumába került, mélydepresszióba esett. Gyermekei ellátására is képtelenné vált. Fél évig kezelték pszichiátriai intézetekben.

Öt évvel ezelőtt elvált a férjétől, azonban gyermekei a férfihoz kerültek. Mária többször lakott nálunk, és élt a Családok Átmeneti Otthonában is. Célja mindig az volt, hogy legkisebb gyermekeit ő nevelhesse, ugyanis a három nagyobb már önálló életet él. Korábban csak rövid időre tudta megoldani a jövedelmi és lakhatási helyzetét. 2012 májusától tartózkodik újra intézményünkben. Mára elmondhatom, hogy a mentális gondozás eredményeként odáig jutottunk, hogy súlyos depressziójából kigyógyult, jelenleg csak este kell gyógyszereket szednie. Bejelentett munkahelye van már egy éve. Jövedelme nagy részét minden hónapban eljuttatja gyermekeinek, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol, de folyamatosan aggódik értük. Az áhítatokon és istentiszteleteken rendszeresen részt vesz, és már nevetni is tud. Ha ideje engedi, mindig segít az intézmények napi munkájában.

Jézus Krisztus mondja: „Aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt.” (János 15:5)

Tóthné Frank Anikó