Közösséget építünk!

Magányos hősök világában élünk. A küzdelem, a viharok, életritmusunk megfosztanak minket egymástól. Magunkra maradunk. A TÁRKI 2006-os kutatása szerint az emberek 35,6%-ának nincs barátja. Esetleg haver, akivel csődbe lehet kerülni. Haver, aki céget írat a nevemre ötezerér’, ami – mint kiderül – milliós adósságokkal rendelkezik. Haver, aki segíteni akar és ad… szert, vagy gyógyszert, amitől kikészülök. Haver, aki segít a főnöknél felvenni a fizetésem, de mielőtt megkapnám, eltűnik.

Ismerős történetek, tele velük a padlás. Kapaszkodóra van tehát szükség. Fogódzóra, biztonságra. A TÁRKI kutatása megállapítja, hogy az alacsony képesítésűeknél még a fentieknél is rosszabb a helyzet: a csupán néhány osztályt elvégzettek kétharmadának (64,5%) nincs barátja.

Hol van a kapaszkodó? Mit segíthet egy „szálló”? Egy „szálló” lehet, hogy nem sokat, legfeljebb fedelet ad. Bemegyek, alszom, kijövök. Egy „otthon” talán többet. Mert ahol „otthon” vagyok, ott biztonságban vagyok. „Otthon” tudnak rólam, van kihez szólni. Van kontroll és vannak, akik közel állnak hozzám. Haza lehet menni. Ott ismernek. Legalább annyira, amennyire megosztottam magamat.

„Otthon” beszélgetünk. Terheket osztunk meg, közbenjárunk: imádkozunk. „Otthon” tudok őszinte lenni, megtanulok bízni, bizakodni, megbízni. Megtanulok barát lenni. „Otthon” elfogadom a segítő kritikát, a tükröt, mit elém tartanak, és elfogadnak engem is a hibáim ellenére. Otthon van remény a jövőre nézve, mert mellettem állnak, bátorítanak, jó irányba terelnek.

A legnagyobb befektetés: befektetés az emberbe. Nem új az ötlet, kétezer éves terv, sőt üdvterv. Jézus jött, adta magát, lehajolt hozzám, hogy föle-melhessen az Általa elgondolt helyemre és otthon legyek ezen a világon és ezen túl is. Hogy közel legyek hozzá, és akikhez küld. Hogy ne egyedül legyek, hanem a helyemen. „Otthon”.

A Menedék otthonaiban Közösség szeretnénk lenni, s ezt tudatosan építjük, mert erre kaptunk elhívást Istentől. Építjük programjainkkal, szavainkkal, körülményeinkkel. Hogy ha eddig nem volt hol otthon lenni, most legyen.

Bárcsak „otthon” lenne mindenki köztünk, aki itthon van.

Liptai Gábor