Nevelőcsaládok Közössége (NECSAK)

Védett Otthon

A Menedék Alapítvány szolgálataiban (az ifjúságmentéssel párhuzamosan) fontos helyet kapott az elhagyott, a családjaikból kitaszított gyermekek megsegítése, vagyis a prevenció, hiszen a veszélyeztetettség megelőzése gyermekkorban kezdhető el a leghatékonyabban. Ennek formáját a nevelőszülőkkel kialakított „teljes család”-ban (apa-anya-gyermek) ismertük fel.

Az Alapítvány 1985-ben vásárolta meg a romos Nádasdy-kastélyt Bodrogon, Somogy megye 500 lélekszám alatti kisközségében. A nemesi épület felújítása során négy szolgálati lakást alakítottunk ki nevelőcsaládok számára. Ebbe a „Védett Otthonba” 1989-től kezdve folyamatosan költözhettek olyan keresztyén nevelőcsaládok, akik állami gondoskodásból több gyermeket fogadtak magukhoz vérszerinti gyermekeik mellé. A gyermekek nevelését szerető otthonukban, kellemes környezetben, egymással közösséget gyakorolva végzik. A tizennyolcadik életévük betöltése után a fogadott gyermekek utógondozása is a családokban történik. A kastély lakói közül néhányan letelepedtek a faluban, így újabb nevelőcsaládok érkezhetnek.

A NECSAK szolgálata

1997-ben a Menedék Alapítvány szolgálatán belül jött létre a Nevelőcsaládok Közössége (NECSAK), amelynek fenntartója és működtetője 2008. október 1-től a „Jó az Úr” Bodrogi Baptista Gyülekezet.

A NECSAK egy keresztyén nevelőszülői hálózat, ellátási területe az egész országra kiterjed. Ebből adódóan keresztyén nevelőszülői családok tartoznak (tartozhatnak) a kötelékébe az ország bármely pontjáról.

Jelenleg három nevelőszülői család Budapest közelében, három család pedig Bodrogon él.

Nevelőszülők...

Annak, hogy valaki nevelőszülő lehessen törvényi feltételei vannak. Az végezhet nevelőszülői munkát, aki elvégezte a szükséges tanfolyamot és tanúsítványt kapott arról, hogy alkalmas nevelőszülői feladatok ellátására.

A Nevelőcsaládok Közösségéhez való tartozás legfontosabb feltétele (törvényben rögzített alapfokú szakmai végzettség mellett): az Istentől kapott elhívás a gyermeknevelés szolgálatára! Emellett feltétel, hogy a jelentkező házaspárnak rendezett gyülekezeti tagsága legyen egy keresztyén közösségben, és saját lakással is rendelkezzenek.

AKTUÁLIS:

Várjunk olyan elkötelezett szülők jelentkezését nevelőszülői szolgálatra, akik vállalkoznak arra, hogy bajba került gyermekeket fogadnak be a családjukba! Bővebb információ és tájékoztatás a következő telefonszámon lehetséges:

20-469-7644 (Madarászné Nagy Ágnes).

• Cím: 7439 Bodrog, Kossuth Lajos utca 155.
  • Telefon/fax: 0682/490-148
  • Mobil: 0620/469-7644