Várjuk a kinyíló kapukat

Budapest - Központi Iroda
Várjuk a kinyíló kapukat

Menedék udvar

A Menedék Alapítvány vezetése évekkel ezelőtt megfogalmazta a „Menedék udvar” projekt megvalósításával kapcsolatos elképzelését: szeretnénk Budapesten vagy környékén egy olyan nagyobb területet birtokba venni, ahol intézményeink, szolgálatunk elhelyezése megoldható (Fiúotthon, Mamásotthon, raktár, központi iroda), erőforrásainkat egy területre koncentrálva.

Mindez lehetőséget biztosíthat új szolgálatok elindításához is: napi jelenlétünkkel új preventív programok (pl. ifjúsági kávéház, nappali centrum) és a rászorulók segítését célzó szolgálatok (adománybolt, fecskelakások, befogadó szálláshelyek) indulhatnak el. A tervezett „Menedék udvar” funkciói jelentős részben függenek a terület méretétől és adottságaitól.

Látjuk, amint a devizahitel tartozások „eredményeként” családok tömegei kerülnek utcára, s befogadásukra a jelenlegi állami támogatással működő ellátórendszer nem képes. Bárcsak olyan területet kapnánk az Úrtól, ahol az utcára kerülő családok jelentős segítséget kapnának…

Keressük azt a helyet, ahol a „Menedék udvart” megvalósíthatjuk. Önkormányzatokkal és cégekkel tárgyalunk, területeket járunk be, és imádkozunk, hogy az Úr nyisson kaput előttünk, amin keresztül a Menedék Alapítvány szolgálata erősödhet és több embernek valós segítséget adhat jelenlétünk.

Raktározás

Alapítványunkhoz jelentős mennyiségű adomány érkezik, melyeket továbbítunk a nálunk lakó, szükségben levő emberek felé. Az adományok budapesti raktározása az elmúlt években egy önkormányzati bérleményben történt a XXII. kerületi Nagytétényi úton. Sajnos a használt ingatlan vizes állapota megnehezítette a rendeltetésszerű használatot, a bérleti díj pedig folyamatosan emelkedett, így 2012. július 15-ével felmondtuk a bérleti szerződést. Más raktározási lehetőség után nézünk, megfelelő ingatlant keresünk. A raktár kiürítése során a feleslegessé vált fémhulladék leadásából bevételünk is keletkezett, ami részben segítség volt hiányaink pótlásában. A jövőben még használható eszközöket átmenetileg egy érítésmentesen felajánlott helyen tároljuk.

Finanszírozás

Amint arról előző hírleveleinkben már többször beszámoltunk, az elmúlt években intézményeink állami támogatása nominálisan csökkent, vagy változatlan maradt, a kiadások (főként közüzemi díjak) jelentős emelkedése mellett – a példásan takarékos üzemeltetés ellenére is – jelentős hiánnyal működnek intézményeink. Hálásan köszönjük minden támogatónknak az elmúlt időszakban a Menedék Alapítványhoz eljuttatott anyagi, vagy tárgyi támogatását, amivel – Istenünk eszközeiként – eddig túléltünk: az otthonainkban lakó 145 hajléktalan embernek és családnak fedelet, ételt, a kilábalás lehetőségét és személyes gondozást tudtuk biztosítani. Hálásak vagyunk két támogatónk rendszeres támogatásáért Amerikából. A támogatóké a köszönet, Istené a dicsőség!

Szükségeink továbbra is megvannak, ezért kérjük, hogy hordozzanak minket és a ránk bízott embereket imádságban! Köszönettel fogadjuk az önkéntes szolgálatot, mellénk állást, a szolgálatba való bekapcsolódást, illetve az anyagi támogatást. Meggyőződésünk, hogy a Menedék szolgálat Isten szívében kezdődött és ma is az Ő kezében van: támogatóinkkal együtt Neki lehetünk a munkatársai.

Liptai Gábor

budapesti területi vezető